Feeds:
Posts
Comments

Archive for June, 2019

The true you, wie…

When you hold my hand, tight…

There’s moments when you share your feeling and aspirations

When you kiss me deep, pure…

There’s moments when you share your love and true feelings

When you smile and laugh, in the middle of hardships…

There’s moments when you share your grateful cause I become your home

When you silent, very long…

There’s moments when you share your misseries through universe

When you speak, wisely…

There’s moments when you share your humble understanding thought

Wie Danu…. ishouni gambarimasu 🙏

♡putu♡

Advertisements

Read Full Post »

After 5 years, this day always be remembered

Five years ago, I heard my father voices on the phone and I was crying cause I knew that day actually my father had already leaving all of us. But he spoke to me clearly, still.

At night, I visited Jakarta festival with Bli Mangku Danu to celebrate Jakarta’s anniversary. Frankly, my physical body was in Jakarta, but my mind flew to Bali. I called my mom and he said my father just finished his dinner as I asked: a glass of milk.

I couldn’t talk to my mom if actually her husband already left her. I was telling Bli Mangku slightly… and he was calmed me down and keep saying if my father will be ok.

The day after, at 4 o’clock my cousin called me and my mom told me if my father passed away. I just said: I know. Then I was crying for 15 minutes non stop. Bli Mangku accompanied me to the airport and ensure I got the flight ticket to Bali.

When I arrived at home, I saw his face just like my vision. He was so calm and light and pure.

Then I hold his feet and said thank you. Then few days ago, I dreamt about him and in fact he is always accompanying me and other families.

In Hindu we believe that the body will be destroyed, but the soul is not.

Bapa, thank you for every thing 🙏🙏

♡putu♡

Read Full Post »

Ketika ingin ngendon di Ha Long Bay

Salah satu negara yang akan aku kunjungi untuk “ngendon-ngendon tanpa tujuan khusus, serta tanpa mikir-mikir keras” sepertinya akan terpilih Vietnam.

Jika ditilik dari sisi jarak, penerbangan membutuhkan waktu hampir 3 kali lipat penerbangan ke Bali. Namun dari sisi ongkos…. biaya tiket pesawat sama dan sering kali lebih murah. Ntah karena apa tiket pesawat kesana bisa murah… Apakah karena persaingan harga tiket antar maskapai?? yang artinya banyak maskapai yang terbang kesana…. atau kah karena hal lainnya mungkin. Tapi kalau dilihat dari nama-nama pesawat yang terbang kesana, mostly yang memberikan harga murah dan promo adalah maskapai asing di luar maskapai local Vietnam. Namun dengan banyaknya penerbangan yang kesana karena turis mampu pergi kesana, maka pendapatan negaranya tentu akan semakin meningkat. Contohnya saja diriku… untuk urusan ngendon-ngendon gak jelas, akhirnya memilih Vietnam instead of Pulau Kei di Maluku.

jakarta-hochiminh

Untuk urusan perhotelan, hotel-hotel disana murah meriah dan buanyak; mau yang mewah hingga yang minimalist juga tersedia. Jadi, bagi turis aliran ngirit maka banyak pilihan yang affordable. Contoh untuk pesawat jetstar (tiket return Jakarta – Ho Chi Minh) itu bisa dapat di kisaran 2.6 juta ~ rata2 dibawah 3 juta. Mirip harga tiket Lion Air ke Bali hehehehe 😀

Perihal negeri Vietnam, sepengetahuanku disana banyak peninggalan budaya Perancis… seperti film2 Vietnam jaman penjajahan. Juga, menurut wikipedia, sekilas tentang Vietnam s.b:

Vietnam (VietnameseViệt Nam pronounced [vîət nāːm] (About this soundlisten)), officially the Socialist Republic of Vietnam (VietnameseCộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam), is the easternmost country on the Indochina Peninsula. With an estimated 94.6 million inhabitants as of 2016, it is the 15th most populous country in the world. Vietnam shares its land borders with China to the north, and Laos and Cambodia to the west. It shares its maritime borders with Thailand through the Gulf of Thailand, and the PhilippinesIndonesia and Malaysia through the South China Sea.[n 3] Its capital city is Hanoi, while its most populous city is Ho Chi Minh City.

Archaeological excavations indicate that Vietnam was inhabited as early as the Paleolithic age. Ancient Vietnamese nation was annexed by China in the 2nd century BC, which subsequently made Vietnam a division of China for over a millennium. The first independent monarchy emerged in the 10th century AD, paving the way for successive imperial dynasties as the nation expanded geographically southward until the Indochina Peninsula was colonised by the French in the mid-19th century. Modern Vietnam’s age was marked upon the declaration of independence from France in 1945. Following Vietnamese victory against the French in the First Indochina War, which ended in 1954, the nation was divided into two rival states: communist North and anti-communist South. Conflicts intensified in the Vietnam War, which saw extensive US intervention in support of South Vietnam and ended with North Vietnamese victory in 1975.

After North and South Vietnam were reunified under a unitary socialist government in 1976, the country became economically and politically isolated until 1986, when the Communist Party initiated a series of economic and political reforms that facilitated Vietnamese integration into the world politics and economy. Thanks to the successful reforms, Vietnam has enjoyed a high GDP growth rate, consistently ranked among the fastest-growing countries in the world, although it faces challenges of issues including povertycorruption and inadequate social welfare. By 2010, Vietnam had established diplomatic relations with 178 countries. It is a member of the UNASEANAPECWTO and the Organisation Internationale de la Francophonie (OIF).

So, seems like Ho Chi Minh lumayan untuk tujuan tempat ngendon-ngendon sekalian lihat-lihat peninggalan sejarah yang beda dari Indonesia…. tapi yang pasti, polusi udara disana beda-beda tipis dengan Jakarta hehehehe

Sekarang, tinggal nyari waktu lowong dan menyediakan hari libur untuk diri sendiri…. meski gak jelas kapan, namun akan diupayakan 😀

semangat putu san… wkwkwkwkkww

♥putu♥

Read Full Post »

Batik Gedog

Tahun ini tema baju batikku adalah batik gedog. Why?

Karena tulisan batik yang klasik dan natural. Juga karena aku menemukan toko produsen dress batik gedog yang cocok denganku (dalam design baju dan ukuran yang dimiliki toko tsb pas dengan proporsi badanku).

Menurut wikipedia:

Batik gedog merupakan batik kuno yang hanya dibuat didaerah pedalaman kota Tuban, Jawa Timur. Prosesnya dibuat dari bunga kapas yang dipintal menjadi benang, dan dianyam menjadi kain menggunakan alat manual yang mengeluarkan bunyi “dog…dog..” sehingga disebut kain Gedog. Kain Gedog yang bertekstur kasar itupun dibatik dengan tangan sehingga tercipta suatu karya yang sangat cantik yaitu Batik Tulis Gedog. Saat ini hanya pengrajin-pengrajin tua lah yang bisa membuat batik gedog.

Batik tulis gedog memiliki corak beragam, namun dari sisi warna mostly natural. Dari sisi kerumitan gambar, menurutku rumit juga… dan kerumitannya ini yang membuat indah.

At this moment I think that life’s problems or complications are beautiful… just like Batik. It is looks complicated, but so beautiful 😊 it all merely depends on how we see it… as a complicated matters or as arts.

Dari sisi harga, selayaknya batik lain… mahal tidaknya tergantung design corak dan kerumitan.

Berikut ada 2 contoh baju batik gedog , cocok utk nuansa formal and casual. Cocok dengan high heels and boots :

♡putu♡

Read Full Post »

Setelah nyruput kopi, ada seorang teman datang utk minta kopi bubuk. Aku kasi kaleng artcofie yang berisi kopi mutiara. Trus dia bertanya “ada gula gak mbok, sekalian aku minta”. Aku menggeleng, dan dia teriak “SELAMA INI TIDAK PERNAH PAKAI GULA??? PAHIT BANGET DONG… 🤕”

Ketika ku lanjutkan minum kopi, ku rasa2… hmmm… betul sih pahit, namun manis. Hmmm… 🙂😊

Menikmati makanan yang pahit dan alami merupakan salah satu proses pembelajaran dalam hidupku; yang ternyata tanpa kusadari aku semakin menjadi sosok yang mirip kedua orang tuaku.

Satu per satu akhirnya aku “lulus”, yaitu:

  1. Makan wortel mentah
  2. Makan tomat mentah
  3. Minum teh hijau tanpa gula
  4. Minum kopi hitam espreso tanpa gula
  5. Mengunyah beberapa jenis sayuran mentah
  6. Makan rebus2an tanpa bumbu yang berarti
  7. Makan nasi sama garam saja

Untuk tahap awal, memang semua makanan dan minuman itu terasa aneh. Namun setelah pelan2 merasakannya, at the end rasa yang tertinggal sangat nikmat dan sehat.

Suatu hari orang Jepang berbagi mengenai filosofi teh hijau ke aku, dan ternyata sarat makna kehidupan. Tak heran tradisi minum teh disana menjadi sangat penting.

Dalam pahitnya rasa teh hijau, ada inti rasa manis di dalamnya… sama seperti kehidupan.

Mengetahui hal itu, faktanya aku semakin menikmati teh hijau dan kopi pahit 🙂

Salam kopi dan teh pahit 🍵☕

♡putu♡

Read Full Post »

This afternoon I’m watching Frontier while heavy rain outside. Then my day getting more complete when I got an idea to combine these three Indonesian products – Bintang beer + Pod peppermint chocolate + Aqua mineral water 🙂

Usually people having beer with peanut in here, but I found the combination of beer and peppermint chocolate is really nice.

Pod is Balinese product; the cacao plantation also in Bali. I like this chocolate because the taste is natural and it has international standard. I can eat one chocolate bar in a time, because it is not too sweet and feel OK in my tongue.

So, dark chocolate with peppermint taste is a perfect combination with Bintang beer. So relaxing and healthy 👍🤓

For now, I need to continue watching the movie and enjoy these combination 🙂

♡putu♡

Read Full Post »

A cup of company

This trip actually decided on the last minute, exactly last Saturday. At the beginning I didn’t plan for any trip cause the ticket fare is so expensive; but when I took a shower, then slightly thought about mountain, rice field, and bird’s song filled my head. Then I click pegipegi.com and booked return ticket.

Here finally I have dinner with a cup of hot tea as my company.

Talk about trip, these last view months I shifted my scenario from using taxi into train (MRT, skytrain, etc). Then I experienced so much improvement in Indonesian transportation; it all more comfortable now and easier to access.

This evening I was walking from home for 5 minutes to take MRT, and destined to BNI train station (took around 5-10 minutes including waiting time). Then I walked to the “airport train station” for 5 minutes to buy a ticket and heading to the peron. I took the train which scheduled at 17.51. The train was very on time.

After 46 minutes, I arrived at airport. Then I took skytrain to terminal 2 (after waiting for 3 minutes). Overall I took 1 hour 50 minutes to arrived at my flight gate. About the cost, from home to the airport total cost only 73K IDR.

Talk about the airport train station. It is just like a mall, so much cafe and other shops. And the nuanse is so modern and comfy.

I like it.

For the next, even a bit sweaty… I think I’ll choose train to go to the airport 👌

♡putu♡

Read Full Post »